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Edible Insects Receive Spotlight

15:25 January 29, 2016 replay time01:39

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[Yonhap News 20]


[Anchor]

Insects, which we used to only see and touch, are now becoming food for the future.

The food industry using insects is recently garnering more attention.

It looks like crickets will also be on the dinner table.

Nam Hyeon-ho has more.

[Reporter]

These are all cookies using insects as ingredients.

So far, the number of insects that have been approved for use in food is three: chrysalis, grasshoppers and silkworms.

The Ministry of Food and Drug Safety also recently approved crickets, whose safety has been confirmed through toxicity tests, and mealworm larvae, often called ‘gosoae’, to be used as ingredients in food.

Consequently, a total of five species of edible insects can now be on our dinner plates.

Insects contain more protein than meat, and are also rich in many nutrients, such as essential amino acids, so they are close to being the perfect food.

Therefore, they are considered a major source of food for humanity in the future.

Recently, development of food using edible insects has been very active.

To reduce the visual repugnance, a variety of dishes and products, such as cookies, pasta, pizza and Yakgwa (honey cookie), have been developed, and there are now even specialized restaurants.

The value of Korea’s insect industry market is about 290 billion won.


Because a large quantity can be produced in a small space over a short period of time, it is very economically feasible as well.

<President Kim Yong-wook / Korean Edible Insect Laboratory> “(Food products with edible insects) look exactly like normal food products, so they do not cause disgust. We are not made aware of the fact that there are insects in the products.”

Insects used to be used as medicine and ornaments as well as for consumption.

They are now expected to be the food of the next generation, helping us prevent food shortages.

Nam Hyeon-ho reporting for Yonhap News TV.


Yonhap News TV: 02-398-4409 (Report) 4441 (Inquiry on article), yjebo@yna.co.kr

'귀뚜라미'도 식탁에 오른다…'식용 곤충' 각광
[연합뉴스20]

[앵커]

보고 만지던 곤충이 이제 미래 먹거리가 되고 있습니다.

곤충을 이용한 식품 산업이 최근 주목받고 있는데요.

귀뚜라미도 이제 식탁에 오를 것으로 보입니다.

남현호 기자가 보도합니다.

[기자]

모두 곤충을 재료해 만든 쿠키들입니다.

지금까지 식품으로 사용할 수 있도록 허용된 곤충은 번데기, 메뚜기, 백강잠 등 모두 3종.

그런데 이번에 식품의약품안전처가 독성 시험 등을 통해 안전성이 입증된 쌍별 귀뚜라미와 일명 '고소애'로 불리는 갈색거저리 유충도 식품 원료로 사용할 수 있도록 했습니다.

이에 따라 모두 5종의 식용곤충이 우리 식탁에 자연스럽게 오를 수 있게 됩니다.

곤충은 단백질 함유량이 고기보다 월등한데다 필수아미노산 등 각종 영양소도 풍부해 완전식품에 가깝습니다.

때문에 미래 인류의 주요 식량공급원으로 꼽힙니다.

최근 식용곤충을 활용한 음식과 식품개발은 활발히 이뤄지고 있습니다.

시각적 거부감을 줄이기 위해 쿠키부터 파스타, 피자, 약과 등 다양한 요리와 제품이 개발되고 있고 전문 레스토랑도 생겼습니다.

국내 곤충산업시장 규모는 2천900억원 대.


좁은 공간에서 단기간에 많은 양을 생산해낼 수 있어 경제성도 높습니다.

<김용욱 대표 / 한국식용곤충연구소> "(식용곤충 식품은) 일반 식품하고 똑같이 나오기 때문에 전혀 거부감이 안 생긴다.전혀 곤충이 들어갔다는 것에 대해 인식이 되지 않는다."

의료용과 관상용,사료용으로 쓰이던 곤충.

식량 부족 사태를 막아줄 차세대 먹거리가 될 것으로 기대됩니다.

연합뉴스TV 남현호입니다.


연합뉴스TV : 02-398-4409(제보) 4441(기사문의), yjebo@yna.co.kr

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