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Dark Brown Enokitake Mushrooms Enter World Market <North Chungcheong Province>

16:28 April 07, 2016 replay time01:30

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[Anchor]

Many people think enokitake mushrooms are white.

But a dark brown species was developed in North Chungcheong Province.

With a crunchy texture like fruit, it has now entered the world market, such as Europe.

Lee Seung-min has more.

[Reporter]


This is a large supermarket where many species of mushrooms are being sold.

This looks exactly like an enokitake mushroom, but instead of being white, it is brown.

From top to bottom, this mushroom is dark brown.


This is a new species developed by the Chungcheongbuk-do Agricultural Research and Extension Services, Yeoreumhyang No. 2 enokitake mushroom.

Because it is crunchy like a fruit, it does not get stuck in the teeth.

<Kim Eun-gyu / Raises Brown Enokitake> “(The reaction) has been very good. Its texture is soft and has less of the unique mushroom smell. So consumers love it.”

It can be eaten with rice, wraps or even put in rice cake soup.

Though slightly more expensive than the white species, it is expected the new species will attract consumers with its new color and flavor.

Its cultivation takes fifteen days, which is half of that of white enokitake, so it can be harvested 24 times a year.

Because it can be grown at 8 degrees Celsius, which is four degrees higher than what white enokitake can endure, the energy cost is lower as well.

<Cha Seon-se / President of Chungcheongbuk-do Agricultural Research and Extension Services> “Yeoreumhyang No. 2 (brown enokitake) was developed focusing on the European market.”

As feedback from overseas, such as from the U.S. or Europe, is positive, it will begin to be exported for the first time within this month.

Brown enokitake made with our very own technology has begun to explore the world market with its unique texture.

Lee Seung-min reporting for Yonhap News.

Yonhap News TV: 02-398-4409 (Report) 4441 (Inquiry on article), KakaoTalk/LINE jebo23

'흑갈색 팽이버섯' 세계시장 도전장 <충북>

[앵커]

팽이버섯 하면 색이 하얗다고 생각하는 분 많이 계실 텐데요.

흑갈색 팽이버섯이 충북에서 개발됐습니다.

과일처럼 아삭한 식감으로 유럽 등 세계시장에 도전장을 냈습니다.

이승민 기자입니다.

[기자]


다양한 버섯이 판매되고 있는 대형마트 식품판매장입니다.

모양은 영락없는 팽이버섯이지만, 하얀색이 아닌 갈색 버섯이 눈에 띕니다.

버섯 머리부터 줄기까지 모두 흑갈색.


충북농업기술원이 개발한 신품종 여름향 2호 팽이버섯입니다.

식감은 과일처럼 아삭해 이에 잘 끼지 않습니다.

<김은규 / 갈색 팽이버섯 재배> "(반응이) 굉장히 좋습니다. 이렇게 일단 식감이 부드럽고, 버섯 특유의 향이 적게 나거든요. 그래서 소비자들이 굉장히 좋아합니다."

밥에 비벼 먹기도 하고, 쌈 요리와 떡국에 넣어도 좋습니다.

가격은 하얀 팽이보다 조금 높지만, 차별화된 색과 맛으로 소비자들의 입맛을 사로잡을 계획입니다.

재배 기간이 15일로 하얀 팽이에 절반에 불과해 1년에 24번이나 출하가 가능합니다.

하얀색 팽이보다 4도 높은 영상 8도에서 키울 수 있어 연료비도 적게 듭니다.

<차선세 / 충청북도 농업기술원장> "여름향 2호(갈색 팽이버섯) 같은 경우에는 유럽을 포커스로 해서 품종을 개발했습니다."

미국, 유럽 등 해외에서도 반응도 좋아 이달 안에 첫 수출이 성사될 전망입니다.

우리 기술로 만든 갈색 팽이버섯이 독특한 식감으로 세계시장 개척에 나섰습니다.

연합뉴스 이승민입니다.

연합뉴스TV : 02-398-4409(제보) 4441(기사문의), 카톡/라인 jebo23

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