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Meeting Customer Demands, the Key to Success

16:28 June 07, 2016 replay time01:54

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[Anchor]

Most people prefer bigger cookies or more ramen noodles but prices remaining the same.

In contrast, for products that are too big, reducing the size and the price would also be a good solution.

More products are becoming successful with this type of customized marketing, consumer demands.

Park Hyun-woo has more.

[Reporter]

Even a quick scan shows that the product below is greater in quantity.

This picture became a hot issue online last April, uploaded along with the news that, in response to consumer opinions that if the quantity is slightly insufficient, the company will release a 1.5-serving of Bibim Men.

However, this posting proved to be an April Fools event.

Paldo, the company that organized this event, actually released a larger product last March.

The product became 20 percent larger, but the price remained the same.

The market response was wild, and 10 million units of the noodles sold in 50 days.

<Kwon Taek-don / Jung-gu, Seoul> “Whenever I eat Bibim Men, I always wanted just one more spoonful. I think it is good that they took into account consumer demand and released a product that met those requests.”

Paldo is selling an additional 10 million Bibim Mens that have been enlarged.

In contrast, some products became successful after becoming smaller in quantity.

Orion reduced the weight of the snack Goraebab (Marine Boy) from 56g to 40g, and lowered the price from 1,000 won to 700 won.

Thanks to taking into account consumer demand, which said that the snack was too much to finish in one sitting and hard to store, their sales figure from January to April increased 20 percent compared to the same period last year.

Food companies have often been criticized for the deceitful practice of maintaining the same price while slightly reducing the weight of their products.

However, the products customized to consumer requests have been successful.

Park Hyun-woo reporting for Yonhap News TV.

Yonhap News TV: 02-398-4409 (Report) 4441 (Inquiry on article), KakaoTalk/LINE jebo23

고객 요구 맞춰 중량 늘리고 줄이니…'대박'

[앵커]

과자나 라면 살 때 중량이 늘고 값은 그대로라면 대부분 좋아하실 것입니다.

반대로 양이 좀 많아서 한 번에 먹기 부담스러운 제품의 중량이 줄면서 값도 같이 내리면 이것도 괜찮은 일일텐데요.

소비자 요구에 맞춘 이런 '맞춤형 마케팅'으로 성공한 제품들이 늘고 있습니다.

박현우 기자입니다.

[기자]

딱 봐도 아랫쪽 제품의 양이 훨씬 많아 보입니다.

지난해 4월 인터넷을 떠들썩하게 했던 게시물 속 사진인데 자사 비빔면의 양이 조금 부족하다는 고객 목소리를 반영해 제조사가 1.5개짜리 비빔면을 내놓는다는 소식과 함께 인터넷을 달궜습니다.

그런데 해당 게시물은 실제가 아니라 '만우절 이벤트'.

하지만 이 이벤트를 했던 팔도는 지난 3월 실제로 중량을 늘린 제품을 선보였습니다.

양은 20% 늘렸지만 가격은 그대로.

시장의 열광적인 반응에 준비했던 1천만개가 50일 만에 '완판'됐습니다.

<권택돈 / 서울 중구> "비빔면 먹을 때 한 젓가락만 더 먹었으면 하는 마음이 있었는데 고객 요구를 반영해 이런 제품을 내놓은 건 좋은 것 같아요."

팔도는 양을 늘린 비빔면 1천만개를 추가로 판매하고 있습니다.

반대로 양을 줄여 성공한 제품도 있습니다.

오리온은 스낵 고래밥 중량을 56g에서 40g으로 줄이며 1천원이던 값도 700원으로 낮췄습니다.

한 번에 먹기에 양이 많고 보관이 번거롭다는 소비자 의견을 반영한 덕분에 지난 1~4월 매출은 작년 같은 기간보다 20% 늘었습니다.

평소 값은 유지한 채 무게를 조금 줄이는 눈속임식 가격 인상으로 비판의 단골이 돼온 식품업체들.

하지만 소비자들의 목소리에 귀를 기울인 맞춤형 제품들은 호응을 얻어 속속 성공사례를 만들고 있습니다.

연합뉴스TV 박현우입니다.

연합뉴스TV : 02-398-4409(제보) 4441(기사문의), 카톡/라인 jebo23

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