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Mackerel and Cero Fish without Fishy Smell and Bones

15:55 July 15, 2016 replay time02:06

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[Saeng Saeng Network]


[Anchor]

The fishy smell and the bones of fish may be repulsive to many people.

Processed mackerel and cero fish products without the smell and bones are popular these days.

Jo Jeong-ho has more.

[Reporter]


Mackerels and cero fish are favorites of Korea, but unpopular among the young due to the smell.

Here is a group of dishes that have gotten rid of the fishy smell and bones.

They include mackerel spring rolls, mackerel croquettes, mackerel cake soup, deep-fried cero in hot pepper sauce, cero hamburger and cero kimbap.

The flesh of the mackerel and the cero fish, with the fishy smell eliminated, was processed into foods that the younger generation can enjoy.

The response from those who have tasted the food is positive.

<Hwang Ji-hyun / Nutrition Teacher at Yongsu Elementary School> “Normally, fish has a fishy smell and lots of small bones, so kids tend to avoid it and not eat it. I think eating these processed foods will help decrease the amount of leftover food and help kids eat the fish more easily.”

To increase fish consumption, the National Fisheries Research and Development Institute developed twenty-four types of processed foods without the fishy smell.


<Kang Jun-seok / Head of National Fisheries R&D Institute> “Through this showcase, we have prepared an opportunity to supply fisheries products to the younger generation and promote consumption.”

The fisheries industry, which has been hard hit by the recent debate about mackerels and micro dust, also hopes that the development of these processed foods will lead to an increase in fish product consumption.

<Lim Joon-taek / Head of Large Purse Seine National Federation of Fisheries Cooperatives> “The Large Purse Seine Federation is creating boneless and soft products targeting the younger generation. I think after today’s show, it will help greatly with the annual sales of mackerels.”

The National Fisheries R&D Institute and the National Federation of Fisheries Cooperation plans to commercialize the popular products and enter the market for school meals.

Jo Jeong-ho reporting for Yonhap News.


Yonhap News TV: 02-398-4409 (Report) 4441 (Inquiry on article), KakaoTalk/LINE jebo23

비린내 없고 가시 제거한 고등어ㆍ삼치 '맛있어요'
[생생 네트워크]

[앵커]

비린내와 가시 때문에 생선에 거부감 있는 분들도 많은데요.

비린내도 없애고 가시도 없는 고등어와 삼치 가공식품이 요즘 반응이 좋다고 합니다.

조정호 기자입니다.

[기자]


비린내 때문에 젊은 층이 꺼리는 국민 생선 고등어와 삼치.

비린내도 없애고 잔뼈 걱정도 필요없는 음식이 한자리에 모였습니다.

고등어 월남쌈, 고등어 크로켓, 고등어 어묵탕, 깐풍 삼치, 삼치 햄버거, 삼치 김밥입니다.

비린내를 제거한 고등어와 삼치 살로 젊은 층이 즐겨 먹는 음식으로 가공한 것입니다.

음식 맛을 본 사람들의 반응은 좋습니다.

<황지현 / 용수초등학교 영양교사> "보통 생선의 경우는 비린내도 많이 나고 잔뼈가 많아서 아이들이 먹기를 기피하고 남기는 경우가 많은데, 이렇게 가공해서 만든 제품을 먹으면 훨씬 더 잔반량도 적어지고 수월하게 먹을 수 있을 것 같습니다."

수산과학원은 생선 소비 확대를 위해 비린내를 제거한 다양한 가공제품 24종을 개발했습니다.


<강준석 / 국립수산과학원장> "이런 품평회를 통해서 자라나는 세대들에게 수산물을 공급하고 소비를 촉진하기 위한 자리를 마련했습니다."

최근 '고등어 미세먼지' 논란으로 타격을 받은 수산업계도 가공식품 개발이 수산물 소비 확대로 이어질 것으로 기대하고 있습니다.

<임준택 / 대형선망수협조합장> "대형선망수협에서 가시없고 부드러운 젊은층을 공략한 상품을 만들고 있습니다. 오늘 품평회를 하고 나면 앞으로 매년 고등어 매출에 많은 도움이 될 것으로 생각합니다."

수산과학원과 수협은 선호도가 높은 제품을 중심으로 상품화 계획을 마련해 먼저 학교단체급식 시장에 진출할 방침입니다.

연합뉴스 조정호입니다.


연합뉴스TV : 02-398-4409(제보) 4441(기사문의), 카톡/라인 jebo23

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