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First Case of Cholera in 15 Years Calls for Caution against Imported

15:03 August 24, 2016 replay time01:35

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Seafood


[Anchor]

A case of cholera, a disease normally found in developing countries, occurred for the first time in 15 years in Korea, and the route of the infection has become the center of attention.

As the cause is believed to be the intake of imported seafood that was not thoroughly cooked, disease control authorities are asking people to pay extra attention to hygiene.

Kim Dong-wook has more.

[Reporter]

A case of cholera occurred in Korea for the first time in 15 years.

The Korea Centers for Disease Control and Prevention revealed that a medical institution in Gwangju has confirmed that 59-year-old Mr. A was infected with cholera.

It was revealed that Mr. A, while traveling around the southern coast, ate imported seafood.

Due to this, it is possible that it might have been a case of ‘Developed Country Cholera’, caused by eating contaminated seafood raw.

Health officials, while carrying out epidemiological investigations of restaurants Mr. A visited, are paying close attention to the possibility of a mass infection, as cholera bacteria can reproduce rapidly in hot weather.

Most importantly, they are asking people to abide by hygiene rules such as boiling water and cooking seafood thoroughly.

<Jeong Ki-seok / Head of Korea Centers for Disease Control and Prevention> "People working in the cooking industry must wash their hands for 30 seconds. Even if bacteria exist, you can prevent diseases by cleaning and preparing thoroughly when cooking."

When infected with cholera, after a two to three day latent period, symptoms such as diarrhea and vomiting will appear.

In extreme cases, shock due to dehydration can threaten your life. Therefore, you should clean your hands thoroughly and be extra careful about hygiene. If the symptoms appear, you should be treated immediately at your nearest hospital.

Kim Dong-wook reporting for Yonhap News TV.

Yonhap News TV: 02-398-4409 (Report) 4441 (Inquiry on article), KakaoTalk/LINE jebo23

콜레라 환자 15년만에 발생…수입 해산물 주의

[앵커]

대표적인 후진국 병인 '콜레라'가 15년만에 국내에서 발생하면서 감염경로에 관심이 쏠리고 있습니다.

수입 해산물을 제대로 익혀먹지 않은 것이 원인으로 추정되고 있는 가운데 방역당국은 위생에 철저히 신경써줄 것을 당부했습니다.

김동욱 기자입니다.

[기자]

'콜레라'가 15년만에 국내에서 발생했습니다.

질병관리본부는 광주의 한 의료기관이 신고한 59살 A씨가 콜레라에 걸린 것으로 확인됐다고 밝혔습니다.

A씨는 남해안을 여행하면서 수입산 해산물이 먹었던 것으로 알려졌습니다.

이에 따라 오염된 해산물을 날 것으로 먹어 발병한 '선진국형 콜레라'일 가능성도 제기되고 있습니다.

보건당국은 A씨가 방문했던 식당들을 중심으로 역학조사를 하는 한편, 더운 날씨에 콜레라균이 급격하게 번식할 수 있는 만큼 집단 감염 가능성도 예의주시하고 있습니다.

무엇보다 물을 끓여먹고 해산물을 잘 익혀먹는 등 위생수칙을 지켜달라고 당부했습니다.

<정기석 / 질병관리본부장> "특히 조리업에 종사하시는 분들 손 씻는거 30초 씻으셔야 합니다. 혹시 균이 있더라도 깨끗하게 닦아주시고 조리할 때도 충분히 준비하시면 차단할 수 있습니다."

콜레라에 걸릴 경우 갑자기 설사를 심하게 하거나 구토를 하는 증상이 2~3일의 잠복기를 거쳐 나타납니다.

심할 경우 탈수증상으로 인해 쇼크에 빠져 생명에 위협적일 수도 있는 만큼 평소 손을 잘 씻고 청결에 신경쓰는 한편, 관련 증상이 나타나면 빨리 인근 병원을 찾아 치료를 받아야 합니다.

연합뉴스TV 김동욱입니다.

연합뉴스TV : 02-398-4409(제보) 4441(기사문의), 카톡/라인 jebo23

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